Automatski štedljivac grijanja sa alarmom

Udruga MIS: Zaštite okoliš i štedite električnu energiju

Kratak opis

Imate staru električnu grijalicu koja nema termostat? Želite sačuvati prirodu i ne bacati dobar uređaj? Ali s druge strane želite imati određenu sobnu temperaturu i želite uštedjeti novac?  Na pravom ste mjestu imamo jednostavno rješenje za vas.

Kako bi umanjili potrošnju električne energije i čuvali našu prirodu, a opet s druge strane imali ugodnu temperaturu za učenje i sl. napravljen je projekt za upravljanjem grijanja prostora. Cilj projekta je bio napraviti mali IoT termostat koji bi trebao omogućiti gašenje i paljenje električne grijalice korištenjem Little Bits Smart Home Kit paketa. Kada temperatura prođe određenu razinu aktivira se senzor koji gasi grijalicu, a kada temperatura padne ona se opet pali. Kao dodatan efekt stavili smo da se upali dioda (samo radi testa – može se izostaviti), ali i da se oglasi alarm kada temperatura podigne iznad željene razine. Zbog alarma se sam sklop može koristiti i kao požarni alarm.

Materijal

USB power adapter + kabel WallAdapter_1LR
LittleBits p3 usb power IMG_8500RFLXLR
LittleBits i23 treshold  Threshold_1HR
LittleBits i12 temperature sensor  TemperatureSensor_1LR
LittleBits w19 split  IMG_2704_LR
LittleBits o18 IR transmitter  IRTransmitter_1LR
LittleBits o21 Number  Number(new)_1LR
LittleBits o14 bright LED  IMG_8502RFLXLR
LittleBits i25 mp3 player + micro sd kartica s alarmom  Mp3Player_1LR
LittleBits o24 synth speaker  IMG_2789_LR
Električna sklopka s IR senzorom
(AC switch) +  adapteri za hrvatski tip utičnice
 IMG_3919_LR
Produžni električni kabel
– na koji se spajajamo grijalicu
20170130_202820 - Copy
Električki grijač po želji
– izostavljen zbog sigurnosnih razloga
 grijalica

 

Korak 1: Testiranje i uparivanje IR senzora i IR odašiljača

Prije svega potrebno se upoznati sa svakim od dijelova. No poseban „problem“ je IR senzor te preporučamo da se on prvo prouči. Potrebno je prvo povezati IR senzor sa IR odašiljačem (LittleBits o18 IR transmitter). Testiranje smo napravili kako je to opisano u 0. koraku u našem starom projektu „Kako je MIS spasio Božić“ koji je dostupan ovdje: http://izradi.croatianmakers.hr/project/mis-spasio-bozic/. Kada je to povezano možemo se prebaciti na naš projekt.

Korak 2: Postavljanje pjesme

Kako koristimo LittleBits i25 mp3 player koji koristi micro SD karticu potrebno je izvaditi karticu i prebaciti mp3 datoteku sa željenim zvukom alarma na karticu uz pomoć računala. Na kraju treba vratiti karticu natrag u LittleBits i25.

Korak 3: Spajanje

Spajanje se sastoji od dva dijela.

Prvo: Električna sklopka s IR senzorom (preko adaptera za hrvatski tip utičnice) je uključena u klasičnu 220V utičnicu. Na samu sklopku je onda spojen produžni kabel.

Drugo: IoT sklop koji je također spojen preko USB power adaptera i kabela na klasičnu 220V utičnicu. Nakon toga je potrebno spojiti sve dijelove prema slici u nastavku i spojiti na napajanje.

Korak 4: Podešavanje LittleBits i23 treshold

Kada smo spojili sve potrebno je ručno namjestiti LittleBits i23 treshold pri kojoj razini temperature želimo da se propusti signal i time aktivira alarm, svijetlo i pošalje IR signal da se ugasi naša grijalica. LittleBits o21 Number nam prikazuje trenutnu temperaturu. Da bi to radio potrebno je postaviti malu sklopku na LittleBits o21 Number u položaj Read – Value. Također kako bi lakše namjestili razinu na LittleBits i23 treshold stavili smo LittleBits o14 bright LED.

Demo video

Kako bi simulirali podizanje temperature ručno smo zagrijali senzor i time podigli temperaturu. Kada ona prođe naš definirani prag pali se svjetlo, glasa se alarm i gasi se signalno svijetlo na produžnom kabelu što nam je indikator da nema struje i grijalica će se isključiti. Zbog sigurnosnih razloga izostavili smo grijalicu.

Nakon nekoliko trenutaka alarm se gasi. Nakon toga čekamo da se temperatura spusti i vidimo da se opet pali signalno svijetlo na produžnom kabelu i time znamo da opet ima struje i grijalica će se uplatiti.

Ideja za nadogradnju

Moguće je dodati CloudBit na kraj kako bi se poslala poruka koja nam signalizira da je temperatura prošla željenu razinu.

O nama

Članovi Udruge MIS koji su dali ideju i izradili projekt:

  • Marin Topolnjak – 5. razred
  • Fran Železnjak – 7. razred

Mentor:

  • Matija Novak, mag. inf.

Za bilo kakva pitanja posjetite nas na www.udruga-mis.hr ili ih pošaljite na matija.novak@udruga-mis.hr